onsdag 28 augusti 2013

Elevens val Fotografi

Övningar som vi ska arbeta med under elevens val i fotografi är

1. Att delta i en Instawalk och fotografera närmiljön med en öppen och aktiv blick, titta på stort som smått i din vardagliga miljö. Välj ut en favorit och motivera varför du valt den bilden av din närmiljö "ditt Bålsta". Vi tittar och diskuterar de olika bilderna. Har du inte appen så ladda ned den från appstore den är gratis.
Tips! Tänk på bildutsnitt, vinklar, luta kameran för att skapa spänning, perspektiv, färg får att ändra i appen,.

Andra bra fotoappar är
Camera+
Split pic             klona dig själv
Prank Mirror     förvränger dig
Photo collage    gör collage av dina bilder
My photos         fotobibliotek
Instagram frame
Instaeffekt
Instacollage
SpaceEffekt

2. Du ska lära dig mer om ISO, bländare, slutaren och hur dessa påverkar fotografiet. Du ska ta två fotografier på samma motiv men med olika skärpedjup. Skärpedjupet påverkar hur mycket information som visas i bilden och det styr vår blick. Se filmerna i det andra inlägget om kamerans inställningar.

3. Du ska lära dig mer om ljus och hur ljuset påverkar bildens uttryck. Du ska ta porträtt med olika ljussättning. Sidoljus, befintligt ljus, mjukt ljus, hårt ljus, motljus till detta behöver du blixten på kameran och reflexskärmar en vit och en silver. Skriv ned vad du gjort för att komma ihåg hur resultatet blev.
Du ska även redigera några av dina bilder i sumopaint som finns på din tunna klient.

4. Du ska lära dig mer om gestaltningslagarna. 
Lagen om närhet - föremål som ligger nära varandra läser vi ihop.
Lagen om slutenhet - oavsett hur föremålen ser ut läser vi ihop dem.
Lagen om likhet - föremål och objekt som är lika läser vi ihop.
Exempel rubrik och bilder läser vi ihop även bildens negativa form (mellanrumsformen) läser vi ihop.
Du ska göra ett bildreportage om 3-5 bilder som berättar om något. Bilderna ska kunna stå för sig själva utan text, med det menas att vi som tittar på bilderna ska kunna förstå vad de handlar om.

5. Du ska fotografera dessa känslor
Glädje
Sorg
Ilska
Lugn
Ångest
Du kan fotografera med din mobil, skolans systemkamera, skolans paddor. Använder du mobil eller padda kan du testa olika filter, färg eller svartvitt. Titta på länkarna i inlägg två för att få så bra bilder som möjligt.

Tanken är att du ska hinna alla dessa övningar under elevens val, för att hinna kommer ni arbeta med olika uppgifter då det bara finns två kameror. Ta gärna med din systemkamera och manual för att få ut det mesta av kursen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar